A narancs gyógyító ereje

A citrusfélék fogyasztásánál tartsuk szem előtt, hogy lehetőség szerint olyan gyümölcsöt válasszunk, melyet nem kezeltek vegyszerekkel. Ha nem vagyunk biztosak ebben, inkább szabaduljunk meg a héjától és csak a belsejét használjuk fel.

NARANCS - Citrus aurantium: Ázsiában vadon termő, Olasz- és Spanyolországban termesztett fa; gyümölcsét és gyümölcsének részeit használják fel nálunk.

A narancshéj (cortex), a gyümölcshéj olaja (oleum aurantii corticis), levele (folium), a virág olaja (oleum aurantii florum, ol. naphtae, ol. neroli) és gyümölcse nálunk sokoldalú felhasználásra talál.

Hatóanyaga: illóolaj, hesperidin, aurantiamarin, s hasonló savak, C-vitamin.

A gyümölcshéj gyomorerősítő hatású, amiért is a bél- és gyomorfájdalmak kényelmetlen érzéseinek leküzdésére és gyógyítására teák, tinktúrák sé szirupok készülnek belőle; ezeket kellemes ízük miatt különböző gyógyszerek illatosítására és ízesítésére is felhasználják.

A héjban és a levélben aromatikus keserű anyag van, mely jó gyomorerősítő, de görcscsillapító és idegerősítő hatását is ismerjük. Héja, de főleg virága az álmatlanság elleni és idegnyugtató teák egyik értékes és ártalmatlan alkotórésze. Petefészek- és méhgyulladás hatásos gyógyszere.

Olaja (10 csepp cukorra cseppentve) gyomor és bélizgató. Igen értékes illóolaj, az illatszergyártásban is felhasználják.
Gyümölcse reggel, éhgyomorra elfogyasztva, emésztést előmozdító, sőt egy rendszeres narancskúra teljes gyógyulást is hozhat. Fél órával az étkezés előtt fogyasztott narancs a gyomornedveket kiválasztó mirigyek serkentésére szolgál. Bőven tartalmaz C vitamint.

A rossz emésztés leküzdésére kitűnő, ártalmatlan házi szer, mely az emésztést szabályozza, vértisztító, sőt az idegekre is igen jótékony hatással van. Gyenge csontú gyermekeket szoktak ledörzsölni gyümölcsével igen jó eredménnyel. A narancshéj alkoholos kivonata 1:5 arányban készül.

Alfajai: a Citrus nobilis (Mandarin; a C. aurantium Bergamia (Ol. begamotte); C. aurantium Sinensis (Apfelsine); Citrus medica (Citrom), (ol. citri).

Gyomorerősítő

    2 g narancshéj,
    1 g gyömbérgyökér
    3-3 ezerjófű és tárnicsgyökér,
    50 g alkoholban (70 %-os) 8 napig ázik.
    Szükség szerint a szüredékből 20-30 cseppet vegyünk be.

Étvágygerjesztő, gyomorerősítő.

    15-15 g benedekfű,
    ezerjófű,
    tárnicsgyökér,
    narancshéj,
    8 g szegfűszeg,
    12-12 g üröm és kálmus gyökér

14 napig 1 l 70 %-os alkoholban, vagy rozspálinkában ázik; a szüredéket tisztán vagy cukrozva használhatjuk, úgy, hogy étkezés előtt 1 pálinkás pohárnyit fogyasztunk belőle.
Forrás: http://timcsigyogynoveny blogspot.hu/2012/11/narancs.html