Az alma gyógyító ereje

"Az alma az egyedüli gyümölcs, amely más ételekkel együtt is fogyasztható anélkül, hogy erjedés lépne fel" (MAZDAZNAN).

Az összes gyümölcsfajta közül a legfontosabb az alma. Az ókorban a "gyümölcsök királynője" tiszteletbeli nevet kapta sok jó tulajdonsága miatt. Legnagyobb előnye az, hogy szinte minden éghajlati viszony mellet meghonosodik, ésa kedvezőtlen időjárású években is lényegesen nagyobb termést hoz, mint más gyümölcsfák. Másik fontos előnye, hogy igen könnyű tárolni, kis odafigyeléssel, kevés veszteséggel a tavaszi friss gyümölcsök megjelenéséig eláll. Az alma összetétele alapján is olyan gyümölcs, mely biztosítja az élethez szükséges tápanyagokat: kizárólag almán is meg lehet élni, szinte korlátlan ideig. Magas a fehérjetartalma, csak néhány más idénygyümölcs előzi meg. Szállításra is igen alkalmas. A világon mintegy 1200 fajtája ismeretes. Az alma a gyümölcsök prototípusa éppúgy, mint a búza a gabonáknak.

Összetevői: cukor, almasav, csersav, fehérje, gumi, rostanyag, keményítő, organikus sók (magas a foszfor-, a nátrium- és vastartalma) és háromnegyed részben víz. Rostanyaga csak teljesen érett állapotban válik emészthetővé. Fajsúlya 0,8, jóval könnyebb a víznél. Szilárd alkotórészei az egész gyümölcs 15%-át alkotják.

Az érett alma kb. 1-1,5 órát tartózkodik a gyomorban, vagyis az emésztési ideje rövid, szinte azonnal energia nyerhető belőle. A tapasztalat szerint az ugyanazon fán termett almák közül a nagyobbak az értékesebbek. Magas foszfortartalma miatt az alma kiváló táplálék a szellemi munkások és idegbetegek számára. Aki elszokott az almától, vagy annyira tönkretette a gyomrát és emésztőszerveit, hogy az egészséges ételeket nehezen tudja csak elfogadni, az az alma evésénél a következőket vegye figyelembe: először csak egy harapást egyen, de azt nagyon alaposan rágja meg, keverje össze nyállal, mert az alma evésekor ez a legfontosabb! Az almának, mint tökéletesen megrágott és nyállal elkevert folyékony pépnek kell a gyomorba kerülnie. Ezután fokról-fokra növelje az adagot, s csökkentse ennek arányában a főtt ételeket! Az almából naponta 1-1,5 kg is fogyasztható, kívánság szerint több is. Az almával, mint általában a gyümölcsök fogyasztásával kapcsolatosan vegyük figyelembe a sheltoni elvet, gyümölcsöt csak magában fogyasszunk, a gyümölcsétkezés az gyümölcsétkezés, de egyben a folyadékigény kielégítése is. Ha mást is akarunk enni, akkor az almát legalább egy órával az étkezés előtt együk!

Az az ellenvetés, hogy a gyümölcsétkezés nem csillapítja az éhséget, csak azt jelenti, hogy a gyomor és az emésztőrendszer már tönkrement. Helyre kell állítani módszeres és tudatos munkával, mert ez az egyetlen mód, hogy elvesztett egészségét valaki visszaszerezze és meg is tarthassa. Természetesen a tömött gyomorra erőltetett gyümölcs sem az egészség, sem az emésztés szempontjából nem jelent előnyt, csak a további erjedést fokozza. Nem a gyümölcs okoz hasmenést, hányást, lázat vagy egyéb tüneteket, hanem az, amit a gyümölcs előtt fogyasztottunk. A gyümölcs a gyógyulás útjára vezet, megszabadítani igyekszik szervezetünket az eddig okozott károktól.

Az alma nagyon jó tisztító, gyógyító hatású az alábbi betegségeknél:

paratífusz(ételmérgezés), enteritis (bélhurut), dizantéria (vérhas), enterocolitis (koli baktériumok okozta bélfertőzés) és vesekövek. Székrekedés nélkül gyógyítja a hasmenést, kitűnő bélműködés-szabályozó. Tisztítja a húgyutakat, a tüdőket. Igen jó ellenszere a reumának, a köszvénynek, mivel sói oldják a húgyköveket. Mint gyümölcs ugyan enyhén savas, ennek ellenére organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat, tehát a szervezetet az alma lúgosítja. Felső légúti megbetegedéseknél, hörghurutoknál is kiváló hatású. Az édes és a savanyú alma másként hat. Az édes almát jól hasznosítják a székrekedésben szenvedők, a vérszegények, míg a savanykás almákra a túltápláltaknak és a reumásoknak van szükségük. Minden alma hatásos vértisztító érelmeszesedésnél, szívbetegségnél, aranyérnél és menstruációs zavaroknál. A rendszeres ülőmunkát végző embereknél legalább kéthavonta kellene 6-8 napos almakúrát tartani. Az almát - éppúgy, mint más gyümölcsöt - savas hatása miatt nem szabad kenyérrel együtt fogyasztani, mert a keményítő emésztését lehetetlenné teszi. Lehetséges tisztán almakúrát is tartani, esetleg a bevezetéskor más ételek kiváltásával, később csak magában.

A táplálkozási gyakorlatban a sárga (golden) alma a leginkább ajánlott, míg gyógyászati célra a REINETTE (ranett) almát tartják a legjobbnak. A nálunk tömegében termesztett JONATÁN, IDARED és STARKING almák túlságosan savasak és magas vegyszertartalmúak. Ez a túltermesztettség miatt van. A gyümölcsfa immunrendszerének lerontását (nemesítés) szükségszerűen követi a fokozott vegyszeres védelem. Így méretében és mennyiségében növekszik, értékében csökken a gyümölcs. Ezzel viszont a méret és mennyiség ellenében elvész az érték.

Csak egészséges,  nedvdús, érett almákat szabad fogyasztani! Törekedjünk az azonos fajtákra, mert mindegyiknek más-más a savassági foka, nem keverhetők egymással. Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés. Az almát mindig teljes egészében kell fogyasztani, héjával magházával, magjával együtt. Így teljes értékű táplálék. Ne dobjuk el az alma csutkáját, igen értékes szerves kötésű jódot tartalmaz! Az almával leküzdhető a terhesség alatti hányinger.

Az alma általános összetétele dr. Lahmann szerint (1 kg): 4 g fehérje, 4 g zsír, 7-12 g szénhidrát, 13-15 g rostanyag, 4-5 g organikus só. Kálium 35,68%, nátrium 26,9%, kalcium 4,08%, magnézium 8,75 %, vas 1,4%, foszfor 13,69%, kénsav 6,09%, szilícium 4,32%.
Forrás: Ferencsik István- Gyümölcseinkről, Vegetáriánus Hírlevél 13. szám, 1996. október