Hasznos ismeretek

Élesztővel az egészségért - ételben az orvosság?

Mi is az élesztő?

Az élesztő, a növényi eredetű élet első képviselője a földön, valószínűleg véletlenül kezdte használni az ember. Az élesztő vörösvértest nagyságú aprócska sejtekből álló növényféleség, a sejtek csak lazán kötődnek egymáshoz, mint egy szőlőfürt szemei. Abban különbözik az összes többi növénytől, hogy a sejteket nem veszi körül cellulóz.
A cellulóz tartalmú növényeket az ember, főzéssel bontja le, a növényevő állatok a gyomor első részében erjesztik meg a táplálékot, és bontják le a cellulózt.

A csupasz élesztősejtekkel az emésztőnedvek könnyedén reakcióba lépnek, és így gyorsan felszívódnak. A főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét. Az élesztő nyersen a B-vitamin és az alkáli elemek, főleg a nátrium és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. 

Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat. Az egyik legnagyszerűbb ellenszerünk a savak és a mérgező epe ellen. B-vitamin forrásként pedig semmi sem múlja felül. 

Az élesztő elősegíti a normális szénhidrát -emésztést, és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését. Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav, igen romboló hatásúak a szövetekre. A savas vagy mérgező epe gyakran annyira irritálja a vékonybelet, hogy görcsöket vált ki, ami megakadályozza a normális bélmozgást. (Ez a székrekedés egyik oka.) Az élesztő lúgos kémhatásánál fogva közömbösíti a belek irritációját, és helyre állítja a normális bélműködést. 

A bőrnek egy áldás, már régóta használják pattanás és mitesszer ellen. A benne lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni. (A pattanásokat a tökéletlenül oxidált zsírok okozzák, amik elzárják a faggyúmirigyeket.) Az élesztő fogyasztása mellett szükség lehet arra is, hogy a zsírokat, vajat, tejszínt, zsíros sajtokat mellőzzük az étkezésből. A fekély gyógyítására is igen hasznos az élesztő. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben (laktovegetáriusoknál) vagy vízben oldva  (veganoknál) áldásos lehet. Csak üres gyomorra lehet fogyasztani. Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy vízzel, vagy tejjel keverjük, de mással sose. Az élesztőt a legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés előtt. Az olcsó élesztőt a szegény ember nátriumban gazdag zöldségének is hívhatjuk. Az élesztő a természetes vitaminok egyik leggazdagabb forrása, és igen hatékony ellenszere a mérgező epének. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az egyike.

 

Forrás - Dr. H. Bieler: Ételben az orvosság

Forrás: http://alternativgyogymodok.hu/magazin/elesztovel-az-egeszsegert-etelben-az-orvossag

Csörnyei Ida

Hogyan pótoljuk a magnéziumot?

 A magnézium elsősorban stressz-ellenes ionként közismert, de jótékony hatásai ettől szélesebb körben is megmutatkoznak. Ennek ellenére - felmérések szerint - a férfiak 43%-a, a nők 49%-a magnéziumhiányosan táplálkozik.

Tovább